Здорове харчування дошкільників

Так само, як і рухова активність, загартувальні процедури, харчування дитини — невід’ємний чинник міцного здоров’я, про що треба дбати всім батькам, особливо влітку. Оздоровчі заходи націлені на те, щоб у дитини збільшилась маса тіла, але не за рахунок жирових відкладень, а росту і розвитку м’язових тканин. Щоб досягти бажаного ефекту, годувати дитину треба з урахуванням кількох принципів.

Перший—різноманітність харчування. Щоб дитина отримувала необхідні для життя й розвитку речовини, городину та садовину, хлібобулочні та круп’яні вироби, білки тваринного походження. Не така важлива кількість їжі, як розподіл її за основними групами. Основу раціону мають становити продукти з цілого зерна (мюзлі, вівсяні пластівці, гречка, хлібобулочні вироби з цільного зерна тощо). Друге за важливістю місце посідають овочі та фрукти. На третьому місці — молочні продукти та носії білка. Вершиною цієї своєрідної піраміди є жири, цукор, кондвироби.

Другий принцип—натуральність харчування. Практична реалізація його полягає в тому, що до раціону дитини вводять максимум свіжих продуктів у сирому вигляді або після мінімальної термічної обробки. Тут ми пропонуємо:

  • пити натуральне непастеризоване молоко, самим робити з нього морозиво, йогурти, сир;
  • готувати м’ясні страви лише з натурального (не консервованого м’яса). Мінімізувати в раціоні дитини ковбасні вироби;
  • не споживати консервованих продуктів;
  • не споживати білого комерційного хліба;
  • обмежити використання в їжу здоби;
  • під час приготування страв використовувати тільки нерафіновані олії;
  • остерігатися вживання сирих яєць, оскільки білок сприяє розвиткові біотипової недостатності, а вживання комерційних яєць може спричинити захворювання на сальмонельоз;
  • надавати перевагу вживанню свіжих фруктів та ягід перед комерційними соками та напоями.

Найголовнішою проблемою організації харчування дитини є стимуляція апетиту(третій принцип).

Така порада:

  • зменшити у стравах вміст жиру, оскільки жир пригнічує секрецію шлункового соку;
  • не давати дитині пити під час їжі, бо зайва рідина розбавляє шлунковий сік, через що їжа довше затримується в шлунку;
  • між основними прийомами їжі дозволяти дитині вживати тільки свіжі овочі та фрукти, натуральні свіжі соки, компоти. Це стимулює шлункову секрецію, підвищує апетит;
  • по змозі годувати дитину на свіжому повітрі. Чудовим стимулом апетиту є обід на березі річки, в лісі біля вогнища.

Основні прийоми їжі доцільно завершувати десертом(четвертий принцип),щоб маля отримувало психофізичне задоволення від їжі. Десерт має містити два інгредієнти: легкозасвоювані вуглеводи та амінокислоту триптофан. У взаємодії з вуглеводами триптофан з крові потрапляє у мозок, де з нього синтезується серотонін, який поліпшує контакт між нервовими волокнами та нервовими клітинами. Це стимулює настрій, закріплює позитивний рефлекс на їжу. На десерт можна порекомендувати коктейлі на основі сухого молока, яєчного порошку з додаванням цукру, свіжих фруктів, горіхів, порошку какао.

Кондитерські вироби з чистим шоколадом не можна використовувати на десерт. Шоколад містить щавлеву кислоту, що перешкоджає всмоктуванню мінеральних речовин. Окрім того, шоколад має сильні алергенні властивості. Дітям рекомендують тільки молочний шоколад, можна з горіховими наповнювачами.

Влітку, коли дитина багато рухається на свіжому повітрі, вона частенько не може діждатися обіду, просячи у мами щось перекусити. Не варто їй відмовляти, але треба продумати таке проміжкове харчування. По-перше, воно не повинно бути ситним (за обсягом та енергоємкістю), по-друге — не притуплювати, а стимулювати апетит. Тому найкраще запропонувати йогурт (вітчизняного виробництва) або кисляк з фруктами, чи ягодами, свіжі фрукти та ягоди або сік з них. Можна також дати дитині гарячий бутерброд з тертим твердим сиром та овочами; сухофрукти з горіхами. Багатьох цікавить, чи можна включати до раціону дитини продукти з консервантами, хімічними барвниками. Не варто. Тим паче літом, коли вдосталь натуральних продуктів. Не використовуйте овочі й фрукти, які оброблялись отрутохімкатами, дезінфікувалися, покривалися шаром воску (як завезена комерційна продукція). Вирощені в умовах рідної природи фрукти — найкращий засіб «косметики» організму дитини зсередини, бо сприяють виведенню основних токсинів: важких металів радіонуклідів тощо.

У літній період малежить потурбуватися і про те, щоб відрегулювати роботу кишечника, — це п’ятий принцип.За оптимальної роботи кишечник спорожнюється у строго визначений час, пригнічується активність гнильної мікрофлори. Для цього необхідно включати в раціон страви з харчовими волокнами (овочі, фрукти, цільне зерно) та кисломолочні продукти.А підсумок усього цього дуже простий — здоров’я дитини і грунтується на натуральній грубій їжі, а не на екзотичних продуктах і стравах.

Якщо дитина має зайву вагу за рахунок жирових відкладень, корекцію ваги належить проводити вчасно— шостий принцип.Серед багатьох дієт найефективніша — білково-овочева, яка дозволяє знизити калорійністн раціону, але підвищує його біологічну цінність. В раціоні різко знижують вміст жирів, простих вуглеводів (цукор, кондвироби), всі види виробів з тіста (булки, макарони), а також картоплі, круп (окрім вівсяної та гречки) й дуже солодких продуктів.

Напевно, ви помітили, що у вашого шестирічки стався, а може бути, ось-ось відбудеться стрибок зростання. Стрімкий набір ваги і активне зростання дитини в цей період привертають особливу увагу як батьків, так і дієтологів. Як ніколи потрібне повноцінне харчування і різноманітність, регулярність у прийомі їжі, дотримання режиму дня.

Перший прийом їжі шестирічки повинні отримувати вже через 30-40 хвилин після підйому, та непосида і сам дасть вам знати, що не завадило б підкріпитися. Сніданок повинен становити приблизно 25% добового раціону, в сумі за обсягом це близько 400 г, включаючи напої.

Сніданок може складатися з омлету із зеленню (амінокислоти + фолієва кислота), бутерброда з червоною рибою (жиророзчинні вітаміни), трав’яного чаю або настою шипшини (вітамін С).Між сніданком і обідом (прийом їжі, який що англійці називають “ланч”) дитина повинна отримувати свіжі фрукти або натуральний йогурт.

Обід становить 35% денного раціону. Салат зі свіжих овочів з рослинним маслом, картопляний суп з фрикадельками, зерновий хлібець (вітаміни групи В), компот із сухофруктів непогано вгамують голод активного дошкільника на кілька найближчих годин.

Слід звернути увагу на те, щоб дитина не переїдала, і не компенсувала об’єм їжі за рахунок одного блюда. Порція першої страви повинна бути невеликою, суп – обов’язково гарячим, а порція компоту не повинна бути більше 150 мл.

На полуденок запропонуйте на вибір: жменю сухофруктів і горішків, салат зі свіжих фруктів, стакан кефіру, сирну запіканку з чаєм.Бажано виключити з обов’язкового дитячого харчування солодкі вафлі, печиво, цукерки – ці продукти не несуть ніякої харчової цінності, крім калорій.

Вечерю подайте дитині бажано не пізніше, ніж за 1,5 години до сну. Картопляне пюре або гречана каша, кілька скибочок твердого сиру чи яйце, зварене вкруту, солоний огірочок або салат з квашеної капусти з льняним маслом (омега-3 жири), солодкий чай.

Не забувайте про дотримання питного режиму. Дитина дошкільного віку має отримувати достатню кількість рідини, бажано вранці, між прийомами їжі і незадовго до сну, якщо немає проблем з нічним сечовипусканням.

Останнім часом все частіше виявляється зайва вага у дітей вже в дошкільному віці.

Питання харчування в цьому випадку слід вирішувати з компетентним лікарем-ендокринологом.Якщо ваш дошкільник страждає зниженим апетитом, варто обстежитися: загальний аналіз сечі і крові, аналізи на наявність паразитів. Підвищена стомлюваність, дратівливість, поява нервових тиків, болі в м’язах, анемія іноді прекрасно коригуються дієтою та прийомом профілактичних засобів.

Звичайно, всі вищенаведені рекомендації дійсні на 100% тільки в тому випадку, якщо дитина не перебуває в дитячому дошкільному закладі повний день. Батькам, діти яких відвідують дитячий сад, дієтологи радять приділяти підвищену увагу правильному дитячого харчування у вихідні і святкові дні, під час відпустки.

Як правильно харчувати дошкільників?

 Консультація  для вихователів та батьків

Раціональне харчування є одним з найважливіших факторів, що забезпечують нормальний потік процесів росту і розвитку дитини, стійкість до впливу несприятливих умов, високий функціональний рівень провідних систем організму.

Організація харчування дітей у дитячому садку повинна поєднуватися з правильним харчуванням дитини в сім’ї (вдома). Батькам дітей потрібно прагнути до того, щоб харчування поза дитячим садочком доповнювало раціон, одержаний у дошкільному закладі. У нашому дошкільному закладі щоденно вивішуємо меню для того, щоб батьки мали повну інформацію, які страви та продукти отримала їх дитина протягом дня у дитячому садку.

На вечерю в домашньому раціоні рекомендуються продукти, які дитина не отримала в дитячому саду. В нашому дошкільному закладі ми проводимо з батьками вихованців бесіди, намагаємося переконати батьків у тому, щоб вранці, до відправлення своєї дитини в дитячий сад, його не годували, тому що це порушує режим харчування дошкільника, призводить до зниження його апетиту, в такому випадку дитина погано снідає в групі.   Однак, якщо дитину доводиться приводити в дитячий сад рано, тоді її можна вдома дати сік або  фрукти. Такі рекомендації ми даємо всім батькам.

Велика увага приділяється питанню адаптації дітей до дитячого садка. При цьому звертаємо особливу увагу на харчування дитини в період адаптації. Перехід дитини від домашнього виховання до виховання в дитячому колективі майже завжди супроводжується певними психологічними труднощами.  Часто в цей час знижується у дітей апетит, порушується сон, іноді спостерігаються невротичні реакції, знижується загальна опірність до захворювань. Правильна організація харчування в цей час має велике значення і допомагає дитині легше адаптуватися в колективі.          Перед приходом в дитячий садок батькам рекомендується наблизити режим харчування і склад раціону до умов дитячого колективу, привчити його до тих страв, які найчастіше дають в дитячому саду, особливо якщо вдома він їх не отримував.

Якщо дитина не вміє або не хоче, їсти самостійно, перший час вихователі його годують. Якщо дитина відмовляється від їжі, ні в якому разі не можна годувати його насильно. Це ще більше посилить негативне ставлення  дитини до колективу і  до садка. Залежно від віку діти повинні щодня одержувати певну кількість енергії, живильних, мінеральних речовин і вітамінів.

Білки є життєво необхідними речовинами й мають особливе значення в харчуванні дітей. Насамперед, це основний пластичний матеріал, що йде на побудову клітин, тканин, органів. Необхідні вони також для утворення ферментів, гормонів, гемоглобіну крові, вони формують з’єднання, які забезпечують імунітет. Білки беруть участь у процесах засвоєння жирів, вуглеводів, мінеральних речовин, вітамінів. Особливо велика їхня роль у засвоєнні організмом вітаміну С.

Жири є джерелом енергії, вони необхідні для побудови клітинних оболонок, беруть участь в обміні речовин, відіграють роль запасного живильного матеріалу, забезпечують засвоєння багатьох вітамінів. Найбільш легко засвоюються організмом молочні жири (вершкове масло, вершки, сметана), сутужніше – свинячий, баранячий, яловичий жир, тому їх не рекомендується використовувати в харчуванні дітей дошкільного віку. Варто уникати надлишкового споживання жирів, тому що це може призвести до ожиріння.

Вуглеводи – головне джерело енергії, разом з білками й жирами вони беруть участь в обміні речовин. Більша частина харчового раціону дитини складається з вуглеводів, добова норма вуглеводів в 4 рази більше, ніж жиру і білка. Вуглеводи втримуються в продуктах рослинного походження – крупах, картоплі, овочах, фруктах. Багаті вуглеводами цукор, хліб, мед. Надлишкова кількість вуглеводів легко перетворюється в жир і нерідко є однією із причин ожиріння, а надлишок солодощів сприяє розвитку карієсу зубів.

Мінеральні речовини, що входять до складу харчових  продуктів, діляться на макроелементи (кальцій, калій, фосфор, натрій, хлор) і мікроелементи (фтор, цинк, мідь, йод). Особливе значення у харчуванні дітей надається солям кальцію й фосфору, які формують кісткову й зубну тканини, входять до складу гормонів, беруть активну участь в обмінних процесах. Кальцію властиво протизапальна й антиалергічна  дія. Вітаміни відіграють роль каталізаторів в обмінних процесах, вони необхідні для росту й розвитку кліток, тканин.

Вітаміни вводяться з їжею. Як правило, вони не синтезуються в організмі. Вітаміни діляться на 2 групи: жиророзчинні (А, D, Е, К) і водорозчинні (С, В).

Для чого потрібні вітаміни

Вітамін А потрібний для здорової шкіри й волосся, росту кісток і розвитку зубів, гарного зору.

Вітамін С бере участь в утворенні енергії в клітинах, допомагає організму боротися з інфекціями.

Вітамін D допомагає росту й формуванню кісток та зубів (особливо в дитячому віці).

Продукти, багаті на вітаміни:

Вітамін А – печінка, яйця, молоко й молочні продукти, темно-зелені й жовтогарячі овочі, фрукти і ягоди (морква, обліпиха, абрикоси, гарбуз, цитрусові).

Вітамін C – яблука, смородина, шипшина, цитрусові, аґрус, капуста, картопля, перець, помідори, полуниця, салат.

Вітамін D – масло, молоко, жовтки яєць, морський окунь. Вода – необхідна складова частина раціону, вона входить до складу клітин і тканин, бере участь у процесах, що забезпечують життєдіяльність організму; з водою видаляються кінцеві продукти обміну.

Вода в організм надходить із продуктами (особливо багато її втримується у свіжих фруктах і овочах), а також у вільному стані (чай, компот, суп). У добу кількість рідини, що надходить в організм дітей 3-7 років, повинне бути в межах 1,5-2 л. Потреба в рідині коливається залежно від сезону року, віку, індивідуальних особливостей  дитини. Надлишкова кількість води не рекомендується, тому що це веде до перевантаження нирок і серця.

Як правильно підібрати їжу:

Харчові продукти повинні містити білки, жири, вуглеводи, вітаміни й мінеральні речовини.

При кожному прийомі їжі варто вживати продукти із всіх чотирьох груп. Кількість їжі повинна бути достатньою.

Не слід переїдати.

Необхідно уникати штучних напоїв.

Їжа повинна бути якісною і свіжою.

Як не треба годувати дитину: 7 великих та обов’язкових «ні»

  1. Не примушувати. Зрозуміємо і запам’ятаємо: харчове насильство – одне з найстрашніших насильств над організмом і особистістю, яке приносить шкоду і фізичну, і психічну. Якщо дитина не хоче їсти, значить, їй в даний момент їсти не потрібно! Якщо не хоче їсти тільки щось визначене, значить, не потрібно саме цього! Ніякого примусу в їжі! Ніякого відгодовування! Дитина – не сільськогосподарська тварина. Їжа, рівнозначна лікам (морква, лимон, яблуко, цибуля, молоко і т. п. – за порадою з лікарем), може пропонуватися більш наполегливо, однак тільки таким чином, щоб не викликати неприємних емоцій. Винайдіть ігровий привід, покажіть приклад, яскраво і весело умовте. Однак, при активному небажанні, відразі – не наполягайте і не повторюйте пропозицій. Відсутність апетиту при хворобі є знак, що організм  потребує  внутрішнього очищення, сам хоче поголодувати.
  2. Не нав’язуйте.  Насильство в м’якій формі: вмовляння, переконання, наполегливі повторні пропозиції… Припиніть, і ніколи більше так не робіть! 3. Не догоджайте.  Нічого більше запланованого. Різноманітність – так, по можливості, але ніяких надмірностей. Ніяких харчових винагород, ніяких морожених, тістечок, цукерок і шоколадок за хорошу поведінку або зроблені уроки, тим більше за з’їдений проти бажання сніданок. Їжа – не засіб домогтися слухняності, не засіб насолоди; їжа – засіб жити. Здорове задоволення від їжі, звичайно, необхідне, але воно повинно відбуватися тільки від здорового апетиту. Вашими цукерками ви досягнете тільки розбещеності і перекручення смаку, так само як і порушення обміну речовин.
  3. Не квапте.  «Їж швидше! Ну що ти возишся?! А ну, хто швидше з’їсть?!. Їжа – не гасіння пожежі. Темп їжі – справа суто особиста. Поспіх в їжі завжди шкідливий. Якщо доводиться поспішати  кудись, то нехай краще дитина не доїсть, ніж у метушні і паніці проковтне ще один недожованний шматок.
  4. Не відволікайте. Поки дитина їсть, телевізор повинен бути вимкнений, а нова іграшка прихована. Однак якщо дитина відволікається від їжі сама, не протестуйте і не підганяйте: значить, не голодна. Не потурати, але зрозуміти. Всі діти різні. Є діти зі своєрідними харчовими забаганками. Переважна більшість цих забаганок нешкідливі і можуть бути задоволені, проте деякі маленькі гурмани не проти часом закусити і сірниками, і чимось ще. Як правило, подібні ексцеси пов’язані з якимось порушенням обміну або якоюсь тимчасовою хімічною недостатністю (їдять крейду – організм просить кальцію). Порадьтеся з лікарем, постарайтеся розібратися, в чому справа. Зрозуміло, не можна дозволити дитині їсти, що попало і в якій завгодно кількості (наприклад, необмежені дози варення або морозива). Не повинно бути харчових примусів, але повинні бути харчові заборони, особливо при діатезах і алергії. Дотримання всіх інших «ні» позбавить вас від безлічі додаткових проблем.
  5. 6.  Не турбуватися і не турбувати.  Ніякої тривоги, ніякого занепокоєння з приводу того, чи поїла дитина вчасно і скільки. Стежте тільки за якістю їжі. Не приставайте, не запитуйте малюка: «Ти поїв? Хочеш їсти?». Нехай попросить, нехай зажадає сам, коли захоче, так буде правильно – так, тільки так! А як же годувати? Дуже просто. Якийсь час їжа повинна бути в межах досяжності, на очах у дитини.  Ви можете повідомити дитині, що сніданок, обід чи вечеря готова, запропонувати поїсти – все, більш нічого. Їжа перед тобою: їж, якщо хочеш. І звичайно ж, подавайте здоровий приклад.

Заборонені продукти харчування для дітей

У дошкільному навчальному закладі для харчування дітей заборонено використовувати:

–         М’ясо та яйця водоплавної птиці

–         М’ясо, яке не пройшло ветеринарного контролю

–         М’ясні обрізки

–         Субпродукти (діафрагма, кров, легені, нирки, голови тощо), окрім печінки та язика

–         Свинина жирна

–         Сардельки, сосиски, варені ковбаси, нижчі 1-го ґатунку

–         Річкова та копчена риба

–         Гриби

–         Соуси , перець, майонез

–         Вироби у фритюрі, наприклад чіпси , вироби швидкого приготування

–         Газовані напої,  квас

–         Натуральна кава

–   Напої і соки непромислового виготовлення

–         Кремові вироби

–         Вершково-рослинні масла та масла з доданням будь-якої іншої сировини (риби, морепродуктів тощо)

–         Пастеризоване фляжне молоко без кип’ятіння

–         Сир м’який, виготовлений не на дитячій молочній кухні

–         Сир кисломолочний, який має жирність нижчу від 9%  і вищу ніж 18% –         Сметана без термічної обробки

–         Сметана, яка має жирність нижчу ніж 15%  і вищу ніж 20%

–         Оцет

–         М’ясні, рибні та овочеві консерви, якщо є м’ясо, риба, свіжі овочі

–         Консерви, що містять олію, томат, оцет

Продукти та страви, які заборонено виготовляти у дитсадках

Кисле молоко («самоквас»)

Сир м’який

Холодці

М’ясні і рибні салати

Холодники

Паштети

Тельці

Форшмак

Вироби у фритюрі

Макарони «по-флотськи» зсиром м’яким або м’ясом

Млинці зсиром м’яким або м’ясом

Креми

Морси

Напої зі штучними барвниками та ароматизаторами

Страви із нерозведених та непрокип’ячених консервованих фруктових компотів промислового виробництва.

У ЗДО також забороняється використовувати продукти, що містять синтетичні барвники, ароматизатори, підсолоджувачі, підсилювачі смаку, консерванти.

Харчові добавки

Останнім часом, читаючи склад продукту на упаковці, дедалі частіше натрапляємо на речовини, позначені літерою Е та цифровим кодом. Це так звані харчові добавки, які не є обовязковими компонентами продуктів.

Проте їх використовують з метою:

– збереження поживних властивостей харчових продуктів;

– надання харчовим продуктам більш привабливого вигляду;

– збільшення терміну зберігання харчових продуктів;

– полегшення технології обробки продовольчої сировини;

– здешевлення готової продукції.

Кількість харчових добавок, які використовують у харчовому виробництві більшості країн світу досягає 500 найменувань: у США перевищує 1500, у країнах ЄС досягає 1200, в Україні – 221. З метою впорядкування застосування харчових добавок країни – члени Європейського Союзу уклали угоду про єдину так звану Є-нумерацію, яка складається з літери Є та тризначного числа (від слова Європа або від англійського «їстівний»).  Всі харчові добавки, перш ніж потрапити у виробництво, проходять тести на нешкідливість для людського організму. І тільки в тому випадку, якщо тести пройшли успішно, харчові добавки рекомендуються до широкого застосування. Виробник гарантує, що в нормальній дозі вони не викличуть інтоксикації. Але під час більш детального ознайомлення виявляється, що не завжди дозволені харчові добавки є безпечними. Поміркуйте! Тепер харчовими продуктами, які не мають харчових добавок, є овочі, фрукти (крім цитрусових), рис, мінеральна вода, молоко, яйця, мед, мясо, цукор, та продукти для новонароджених дітей. Той, хто дбає про своє здоров’я, має дотримуватись трьох принципів здорового харчування: помірність, різноманітність, збалансованість. Помірність – щоб калорійність раціону не перевищувала енергетичних витрат організму.

Різноманітність – передбачає споживання продуктів усіх основних груп (хліб і крупи; овочі та фрукти; мясо та молочні вироби).

Збалансованість – означає правильне співвідношення цих груп продуктів. Отже, харчуйтесь правильно, навчайте цього Ваших діток, та залишайтесь здоровими!

 

 

Вам може бути цікаво...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *